
Responses to Requests for Information 
for A/E and C. M. Services R.F.Q.’s 
Date Due: September 14, 2009 September 18, 2009 

 
Number Question / Answer 

NOTICE: The Due Date has been extended to September 18, 2009 at 4:30 PM 
1. What is the overall budget for the improvement program? 
 District has an existing Facilities Master Plan.  It is our intent to update this 

information.  No specific budget has been identified. 
2. Do you have an overall Program Manager working with you? 
 No, but we may select a PM from the selected CM firms. 

3. How many CM firms do you anticipate selecting? 
 No specific number.  We will attempt to qualify a sufficient number to 

complete the anticipated workload.  
4. On Page 4, Section B. titled “Performance Standards”.  The three items listed 

(Facility assessment, design standards and educational programming) are all 
services that are typically provided by an architectural firm.  Is this an error or 
are you looking for the CM firm to provide these services? 

 CM will not provide service but may coordinate various aspects and act as the 
Owner’s agent for work included, but not limited to the activities referenced in 
Section III Scope of Work. 

5. Page 4, Section titled “Construction Administration”.  Construction 
Administration is one of several services provided by a CM Firm.  Is this all the 
scope of work there is? 

 Same as question 4.  See attachment “B” for standard CM contract.  
Construction Administration as defined by the District is work performed by the 
A/E during the course of construction. 

6. Page 5, Section titled “Project Scheduling”.  In the first sentence and last 
sentence it asks for the firm’s experience in design and construction,  and 
designing and administering, etc……  Are you looking for design services or is 
this an error 

 Same as question 4. 
7. Page 5, Section titled “Capabilities”.  In the first paragraph, second sentence, 

the six word in the sentence ask for experience in relation to the design of 
existing buildings.  Are you looking for design services or is this an error? 

 Same as question 4. 
8. Page 5, Section titled “Capabilities”.  In the second paragraph, second 

sentence, the eighth word in the sentence ask for rating systems and design 
implications.  Are you looking for design services or is this an error? 

 Same as question 4. 
9. Page 6, Section titled “Safety”, first and second sentences.  Both ask to 

describe concepts or design elements………  Are you looking for design 
services or is this an error? 

 Same as question 4. 
10. Page 6, Section titled “D. Consultants and Staffing”.  There are no requests to 

provide information on the proposed project teams.  The only information 
requested is on any consultants.  Please clarify. 
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 Consultants would include any service you might supply outside of your firm. 
Staffing would include your company/firm staff assigned to these projects.  See 
paragraph 3 of Section D. Consultants and Staffing. 

11. Page 7, Section titled “E. Previous Projects”.  All the information requested on 
the projects are design related.  Please clarify. 

 Same as question 4. 
12. Item IV.D (page 6) identifies services that may be required, in addition to 

architecture. However, there is no reference to environmental services, 
including pre-design studies (e.g., biological resources and phase 1 
environmental site assessments) and CEQA document preparation. How will 
the District solicit for these important services? 

 These will be provided under separate professional services agreements. 
13. Is it the District's intent to hire BOTH a CM and a Master Architect?  If so, the 

scopes in the Architect and CM RFQs are essentially the same exact scope. 
What then is the separation of each other's Scope of Work? 

 The District may hire a Master Architect, Architect, Program Manager and 
Construction Manager.  PM and CM will act as Owner’s agent for these 
services.  Same as question 4. 

14. Is the current Architectural RFQ the solicitation for the Master Architect?  Or will 
this Master Architect be selected in a separate process? 

 We are using the current RFQ. 
15. Can you please tell me when responses to questions will be posted? 

 Responses to the RFI’s will be posted no later than “Close of Business” Tuesday 
September 8, 2009. 

16. We have gotten questions from possible Architectural team members in 
regards to the Architectural RFQ that is out at this time as well.  If a firm teams 
with Parsons on the Construction Management RFQ does it preclude them from 
going after the Design work that is mentioned in the Architectural RFQ? 

 No. 
17. 1.Section IV. Response Format, B. Performance Standards – Please clarify the 

specific questions to be answered for the following items "Facility Needs 
Assessment", "Design Standards" and "Educational Programming". 
2.Section III. Scope of Work - the web address listed for the Facilities Master 
Plan shows "File not found" when we try to access it on the District's website.  
Has the web address changed?   

 Describe your firms experience/expertise in these areas. 
The broken link has been repaired. 
(http://www2.scusd.edu/operations_support/MasterPlan.htm) 

18. In regards to the RFQ for Architectural Services, Section III (Scope of Work) 
states the existing Facilities Master Plan is available at 
http://www.scusd.edu/operations_support/index.htm.  When I type in the link 
in Google Search, it only provides 2 results and neither one has anything to do 
with the plan.  Can you please let me know where / how I can find it? 

 See question 17. 
19. Will you be selecting more than one firm to cover this scope of services? If so, 

do you anticipate hiring one firm to handle the Program Management aspects 
of the scope? 
Can you give more detail about the scope of the CM services? i.e. the size and 
scope of projects. 
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Will the selected firm be involved in the preparation of an upcoming bond? If 
yes, is there an anticipated size of the bond? 
How much of your current bond projects will the selected firm (s) be involved 
with? Would we be working with the previously selected CM firms? 
Do you currently have design standards in place? 
Does the District currently have a LEED or CHPS program in place? 

 We anticipate hiring more than one firm and may hire a PM. 
Project specifics have not been finalized. 
The District may seek assistance from a variety of consultants.  Future bond 
specifics have not been finalized. 
It is possible that previous consultants may still be actively working past 
projects. 
The District will be working with a selected A/E firm to assist with the 
development of new standards. 
The District has a “Green and Grid Neutral Model Schools Policy”.  It is posted 
as attachment “C” to the RFQ for Architectural Services.  Additionally, the 
Board of Education has adopted Resolution 2583 “Adopting the Collaborative 
for High Performance Schools Criteria in Designing, Building, and Operating all 
campuses in the District” 

20. 1.How many responders to this RFQ will be approved to provide architectural 
services? 
2.Once qualified, how will the district issue task orders: 
a.Will task orders be competitively bid by all interested approved firms ? 
b.Will task orders be issued sole source to approved firms? 
3.What will be the dollar value range of the task orders? 
4.With regard to the 30 page limit for the proposals; are resumes to be included 
in the page count? 
5.The link to the Facilities Master Plan under Section III - Scope of Work does 
not appear to be correct.  Could you please provide a correct link? 

 The District will attempt to qualify a sufficient number of firms to match 
anticipated workloads. 
No, District will assign work to the most qualified firm. 
Purchase Orders will be issued through a professional services agreement. 
Negotiated based upon project value. 
No. 
See question 17 above. 

21. Where, if any place, would you like us to list our in-house team members? 
Would you like to see their resumes in the submission? 

 In section IV D. Consultants and Staffing. 
Means and methods are at the sole discretion of the respondent. 

22. In section III Scope of Work, you use the phrase School Construction Design 
Services. What does that mean to you? We want to make sure we are using the 
same definition. 
In section III Scope of Work, you use the phrase Multiple Pathways. What does 
that mean to you? We want to make sure we are using the same definition. 
How much public outreach do you see being needed? Are there any projects 
upcoming that are particularly controversial? 
In IV B (Performance Standards), what are you hoping to learn? Do you want us 
to tell you our experience with these items? 
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Does the District currently have a Commissioning Consultant, or would you like 
us to provide one? 
What is the District's preferred project delivery method? 
Which CM firms do you have experience with? 

 All design services necessary to take a project from schematic design to 
completion including DSA closeout and commissioning. 
Multiple Pathways represents the concept/philosophy that ALL students can 
achieve success whether their path is through college/university or 
career/technical training and our small school program provides both A-G 
rigor, internships and vocational training. 
Outreach determined by programs.  To be developed with selected firm. 
See question 17. 
We do not have a commissioning agent.  Expectations are that A/E firm will 
provide input for District technical commissioning. 
We have used: Design-Bid-Build, Lease – Lease Back, and Multi-Prime. 
The question is not relevant to the RFQ. 

23. The PFQ shows Qualifications due to the district on the 14th.  Then is calls out 
selection committee review and recommendation, is this the interview or the 
recommendation for interview teams? 

 The selection committee review/recommendation does not include interviews 
with firms that are recommended by the selection committee. 

24. 1.The Request for Statements of Qualifications appears to focus heavily on 
design phase services.  Is the District looking for the selected firm(s) to manage 
the design phase process including facility needs assessment, design 
standards, and educational programming, or is the District looking for the 
firm(s) to actually prepare these deliverables? 
2.Can the District please review the point system.  It appears that there is a 
conflict between points listed on pages 4 and 5 at 25 points each for sections B 
and C vs. the summary of points listed on page 8 for those same sections listed 
as 30 points each.  We assume that the summary listing is correct. 
3.When will the Facility Master Plan be available for viewing from your website 
as it is currently not accessible. 
4.Can the District provide a listing of architectural firms who have serviced the 
District for the past 3-5 years? 
5.Can the District provide a listing of CM firms who have serviced the District for 
the past 3-5 years? 
6.Can the District advise of the composition of the Selection Advisory 
Committee? 
7.Can the District advise of the anticipated number of firms to be chosen for the 
selected group of prequalified firms? 
8.Will the deadline of September 14th be extended? 
9.Section B includes specific questions for both Construction Administration 
and Project Scheduling expectations but little to none for the first three bullets 
regarding Facility Needs Assessment, Design Standards and Educational 
Programming.  Can more detailed questions be provided for these sections as 
well to ensure we are addressing your concerns?  
10.Under Section B Construction Administration Bullet Point No.1 regarding 
project administration practices and procedures, is the District looking for CM 
firms to specifically address construction phase administration only or both 
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preconstruction and construction phases under this particular bullet? 
 The A/E firm will provide the service and the CM will as the Owner’s agent. 

Items B & C are 30 points each. 
The Facilities Master Plan is currently available at: 
(http://www2.scusd.edu/operations_support/MasterPlan.htm) 
No. 
No. 
The selection advisory committee may include individuals from school sites, 
contracts office, budget/accounting and Capital Asset Management Services 
and community members. 
See question 20. 
Yes.  New due date is: September 18, 2009 at 4:30 PM. 
Firms need to provide their relevant experience/expertise in these subject 
areas. 
Address pre-construction and construction services. 

25. The Architectural Services RFQ mentions the following documents that I was 
unable to find via your website, would it be possible for you to email them to 
me? 
Attachment B (District Standard Contract Form), Attachment C (Board Policy 
3511), Facilities Master Plan 
Also, would you please clarify what is being asked under Item B, Performance 
Standards? Are you simply asking for experience capabilities in regards to 
each category? 

 Attachments B &C are below the RFQ link on the District website. 
The Facilities Master Plan link was broken.  It is now working. 
See question 17.  Yes. 

26. 1.We are hoping to pursue this as a subconsultant. Do you have a planholder's 
list or a list of interested companies that I can access?  
2.Do you anticipate that traffic engineering may be required? 

 No. 
Yes, traffic engineering studies may be required. 

27. In reviewing the District's Standard Contract there are articles requesting 
performance and liability beyond the Standard of Care as well as articles 
requesting performance and liability beyond Statutory Limitations; many of 
which may not be insurable.  While not stated, the last paragraph on page 8 of 
the RFQ implies that there is no negotiation of this agreement.  Is this the case 
or will the District allow discussion and negotiation on the terms, particularly 
those that may be in the District's benefit as well? 

 Compliance with risk management issues are mandatory. 
28. gkkworks is interested in proposing on both the Architectural and Construction 

Management Services RFQs. Are we precluded from submitting on both RFQs? 
We understand that if selected for Architectural and CM Services, that we 
would not be able to provide both services for the same project. Would we be 
able to provide Architectural and CM Services if they were for separate 
projects? 
Is the "Master Architect" reference in Page 2 also part of this RFP? ...or will this 
be a separate RFP? Should we include information pertinent to our experience 
as Master Architects for the review of plans, and/or oversee entire projects?  
"Business Profile": Could this be our standard - bound booklet titled "Company 
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Profile"? It does contain the information requested, and other project related 
exhibits. 
Several "Experience and Strengths" questions addresses specialized expertise 
such as energy management, state funding, etc. We anticipate using 
consultants on an "as-needed" basis for those areas of specialization beyond 
the required traditional consultants. Should we identify those consultants now 
and attach their resumes? 
Does the page count include resumes, recommendation letters, other types of 
exhibits, and the cover letter? 

 No. 
Yes. 
Yes. 
No. 
Yes. 
No, please use response format. 
Yes. 
No. 

29. On pages 3 and  7 of the RFQ there's reference to "Educational Programming, 
e.g., Multiple Pathways" - can you elaborate on this? 
Regarding Attachment A - Construction Management Firm's Declaration -If we 
are responding as Program Management only, do we complete this form? 

 Refer to question 22. 
Yes. 

30. Please refer to the Construction Administration part of the Performance 
Standards section, 5th bullet point, please clarify if as a CM firm, you mean 
interfacing with other firms such as AE firms and other consulting professionals 
working directly for the District or if this question only applies to A/E firms 
responding to the A/E RFQ. 
Also in the same section, 10th bullet point, please clarify if as a CM firm, you 
mean % of change orders for the different reasons noted as a result of our 
involvement or if this question only applies to the A/E firms responding to the 
A/E RFQ. 
Scoring points noted in the Evaluation Criteria and Procedures appear to be at 
variance with the scoring points in sections B and C noted in the body of the 
RFQ.  Please clarify. 
Please refer to Section E, 4th  bullet point - from the CM's perspective, do you 
mean our ability to manage the design phase as an owner's agent for school 
projects or was this criteria intended to be applicable to the A/E firms only 
responding to the A/E RFQ? 
 Please refer to Attachment A, part 5, item 5 - Does the 3% DVBE requirement 
apply to the CM firm or does this apply to the Contractor bidding the work?  
Will the projects be CM@ risk where the CM firm may have to hire DVBE 
subcontractors?  Please clarify. 

 Successful firm will act as the Districts agent interfacing with other firms. 
Yes, change orders as a result of your involvement. 
See question 24. 
Yes, as the owner’s agent. 
It applies to all participants in the project. 
Projects are not expected to be CM@Risk delivery model. 

 6



31. 1.Can the proposal be delivered in a sealed box? It will be difficult to fit 8 
copies into one sealed envelope. 
2.Do we need to provide a Business Profile for the prime firm and our sub 
consultant firms? Or do we just need a profile for the lead firm? 
3.Does a Firm Declaration need to be submitted for both firms if proposing with 
a sub consultant? Or does it only need to be submitted by the lead firm? 
4.In Section B. Performance Standards: Facility Needs Assessment, what 
specifically are you looking for? There are no specifics listed. 
5.The scope of services appears to be more for a design consultant than a CM. 
Why is this a CM RFP? 

 Yes.  Change envelope to read envelope, box or other container.  Other 
submittal instructions apply. 
Submit profile of the entities responsible for delivering the services. 
Declaration needs to be completed by the entities submitting the RFQ. 
See question 24. 
To obtain services of an owner’s agent. 

32. Question 1: Per Attachment A: CM firm's Declaration, Item 5.5, the District has a 
3% DVBE participation goal. Beyond signing the form, should we name a DVBE 
firm to our team for this SOQ and/or perform a good faith effort now? 
Question 2: RFQ page 3 Section III Scope of Work references the Facilities 
Master Plan and provides a link.  We have been unsuccessful in accessing this 
plan.  Is it available for review? 

 No. 
The link is now repaired. 
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